Jedním ze základních prvků vybavení kuchyně je indukční varná deska. I pokud patříte mezi lidi, kteří vaří málo, budete ji denně používat. Ještě donedávna byla na prvním místě plynová varná deska, dnes je však stále častěji volena indukční. Každé z těchto řešení má své výhody a nevýhody. Poznejte je, než se rozhodnete, kterou budete chtít používat!
Indukční deska – výhody a nevýhody
Indukční deska nemá tradiční hořáky ani topná tělesa, a teplo je vytvářeno pomocí magnetického pole. Elektrická energie v indukční desce se mění na tepelnou energii. Vaření na ní je rychlé a velmi bezpečné. Jakmile sejmete hrnec z desky, automaticky se přeruší přívod proudu. Navíc je vždy chladná na dotek, což snižuje riziko popálení, zvláště důležité, pokud máte malé děti. Indukční deska má také minimální tepelné ztráty a může být vybavena dalšími funkcemi, jako je časovač, pomalé vaření nebo rozpouštění. Je třeba počítat s tím, že budete potřebovat speciální hrnce a konvici, které jsou kompatibilní s indukcí.
Plynová deska – výhody a nevýhody
Toto řešení je léta známé a možné pouze tam, kde je připojení na plyn. Plynová varná deska má klasické hořáky různé velikosti a počtu, přičemž pod každým je ventil kontrolující tok paliva. Ovládá se pomocí otočných knoflíků, které umožňují přívod zemního plynu, propan-butanu nebo jiných hořlavých látek (které hořením vytváří plamen) či jejich zastavení. Moderní plynové sporáky jsou mnohem bezpečnější než ty dřívější. Pokud plamen zhasne, přívod plynu se automaticky přeruší, a mnoho modelů má bezpečnostní blokace v knoflících, což je užitečné, pokud máte doma děti.
Plynová nebo indukční deska?
Plynová deska je připravena k práci prakticky okamžitě, bez nutnosti předehřívání, a vařit můžete hned po zapálení hořáku. Umožňuje také přesně regulovat plamen a používat různé druhy nádobí, jako jsou nerezové, litinové nebo smaltované hrnce a pánve. Plyn je také levnějším zdrojem energie, a pokud vypadne elektřina, můžete na plynové desce stále vařit.
Plynová deska je však náročnější na čištění a méně energeticky účinná (velká část tepla uniká do okolí). Musí být instalována daleko od dveří, oken, hořlavých materiálů nebo ventilačních otvorů. Pokud chcete ušetřit čas a vařit rychle, je lepší volbou indukční deska. Její obsluha je intuitivní – díky ovládacímu panelu si můžete přesně nastavit požadovaná nastavení. Navíc indukční model nabízí mnoho dalších funkcí, snadněji se udržuje v čistotě a je bezpečnější při používání. Volba je na vás, a my vám navíc nabízíme možnost navrhnout si volně stojící sporák! Přesvědčte se sami!